[ I need twelve inches or more ]


Kent u ze nog? Die grote zwarte schijven met aan elke kant één nummer? Er was een tijd (de tijd van beenwarmers, lolo-ballen en Snor) dat er van bijna iedere 7"-single ook een 12" verscheen. 12"-es hadden diepere groeven, vettere bassen, mooiere hoezen en vooral: langere nummers. Sommige nummers werden voor de 12"-versies gewoon van een extra coupletje of zouteloze solo voorzien, maar er waren ook 12"-es die het origineel in kwaliteit ver overstegen. Aan die laatste categorie geeft [ Maar wat is het? ] in samenwerking met DJ O'love ultiem respect in deze rubriek.

DJ O'love is overigens te huur! Voor allerlei diensten, maar toch voornamelijk voor het draaien van funky (deep-)house, US Garage, deep disco, funk en jazzfunk. Stuur hem eens geheel vrijblijvend en zonder aankoopverplichting een e-mail en maak een deal!




[ Preacher Man ]

We verlaten deze keer de gebaande discopaden van de jaren zeventig en tachtig en slaan een duistere steeg in. Vuilnisbakken, een kapotte 909 en wat verschimmelde broodresten bepalen het beeld. En wie doemt daar op vanachter een lantaarnpaal met ingebouwde stroboscoop? Een broeder met een skibril en groen haar! Green Velvet noemt hij zich, en hij is verantwoordelijk voor de 12" van vandaag: Preacher Man.

Green Velvet zag begin jaren negentig al in dat house de plaats van religie als opium voor het volk aan het overnemen was, en kwam door dat inzicht op het briljante idee om een preek van de broer van James Brown te combineren met een beat uit zijn tweedehands drumcomputer. Dat die preek ook nog het aloude thema 'Let's play House' behandelde, zorgde voor een perfecte eenheid van vorm en inhoud in deze plaat, die we dus met een gerust hart Kunst kunnen noemen.

Green Velvet heette niet altijd Green Velvet, u begrijpt. Ooit was hij gewoon een student scheikunde en stond hij aan de Universiteit ingeschreven onder zijn echte naam: Curtis Jones. Toen hij echter bij een wild scheikundig experiment vinyl probeerde te maken uit een combinatie van arsenicum, buskruit en honingdrop ging er iets vreselijk mis. Een ontploffing was het gevolg en toen de rook was opgetrokken bleek dat Curtis' haar ineens groen was geworden. De skibril, die hij voor de veiligheid aan het begin van het experiment had opgezet, zat nu vastgesmolten aan zijn voorhoofd en zijn haar - dat hij altijd in een nette middenscheiding had gedragen - had door de explosie een model afro gekregen. Van de nood een deugd makend besloot hij toen om voortaan onder de naam Green Velvet door het leven te gaan en in die hoedanigheid beroemd te gaan worden.

Om dat doel zo snel mogelijk te bereiken richtte Green Velvet in 1993 zijn eigen platenlabel op: Relief Records. De eerste plaat die op dat label verscheen was Preacher Man, dat in het toonaangevende blad Rolling Stone meteen gekwalificeerd werd als een toppertje. Na deze recensie was de weg naar world domination voor Green Velvet geplaveid. Vele kneiters zouden nog volgen, zoals Flash en The Stalker (wie heeft ze niet in de kast staan?).

Besluiten we deze aflevering met een tip: als u bijvoorbeeld een feestje in een zaaltje heeft (iemand zit vijfentwintig jaar bij het GAK), dan kan Green Velvet de boel wel aan de gang krijgen met zijn DJ-kunsten, zoals hij dat onlangs ook op Lowlands deed. Bel zijn boekingskantoor in Amerika (tel: 416.535.3234) en regel dat!

Preacher Man - Green Velvet



[ Maar wat is het? ]