Culturele antropologie der concertgangers

Van mei tot en met oktober 2021 maakte ik voor de interne nieuwsbrief van TivoliVredenburg de rubriek 'Culturele antropologie der concertgangers'. Elke aflevering determineerde ik als een jongere & knappere versie van David Attenborough een antropologische soort concertganger.

Hier staan alle tien edities achter elkaar voor een lekker potje binge-reading!


1. De Rocker

Valt er ergens iets te rocken? Dan is De Rocker erbij. Want rocken is zijn business en business is goed. Amateur-cultureel antropologen verwarren De Rocker vaak met De Zuiper - begrijpelijk, want er is overlap tussen die twee. Het verschil is dat bij De Rocker het rocken net iets belangrijker is dan het zuipen, en bij De Zuiper het zuipen net iets belangrijker dan het rocken. Ondanks zijn relaxte uitstraling is De Rocker gedreven - zo legt hij zonder klagen honderden kilometers af om naar een rockconcert te gaan. De Rocker opereert in kleine groepen die gemakkelijk opgaan in grotere groepen. Vooral als er ergens iets te rocken valt.

Uiterlijk: zwart T-shirt van een rockband
Bij de drinkplaats: halve liters bier


2. De Vroegvertrekker

De Vroegvertrekker is makkelijk te spotten in een concertzaal: hij staat er wat onwennig bij, zelfs als hij met vrienden is. De meeste Vroegvertrekkers zijn echter een subsoort van De Sologanger: ze komen en gaan in hun eentje. Een misvatting is dat De Vroegvertrekker niet van het concert geniet - dat doet hij wl, maar op zijn eigen manier. Sommige Vroegvertrekkers moeten de bus naar Zeist halen, anderen komen maar voor n bepaald nummer. Hoor, daar wordt het al gespeeld, als vierde in de set. De Vroegvertrekker luistert met zijn ogen dicht en comprimeert het genot van een heel concert in drienhalve minuut.

Uiterlijk: losse kleding waarin je snel weg kunt lopen
Bij de drinkplaats: geen tijd om te drinken


3. De Puber

De Puber wordt bij concerten gesignaleerd in kleine, hechte groepen die opvallen door hun beweeglijkheid en lawaai. Niemand begrijpt De Puber, behalve de artiest op het podium, daarom zijn Pubers van alle antropologische soorten concertgangers de fanatiekste - ze springen en zingen alsof hun leven ervan afhangt, en strikt genomen is dat ook zo. Vr het concert komen Pubers bij elkaar om in te drinken. Dit leidt ertoe dat ze soms wat wankel op hun benen staan. Na afloop wordt De Puber opgehaald door haar ouders. De ouders denken weemoedig terug aan de tijd dat ze Puber waren, De Puber denkt: awkward.

Uiterlijk: de mode, bij opstandige Pubers de anti-mode
Bij de drinkplaats: als het maar niet te duur is


4. De Sologanger

De Sologanger is geobsedeerd door muziek, daarom kan hij bij een concert geen andere mensen om zich heen verdragen. Hij gaat dus nooit met vrienden of zelfs maar met kennissen naar een concert. De Sologanger gaat alleen. De Echte Sologanger (een subsoort) zou zelfs het liefst helemaal in zijn eentje in de zaal zitten om optimaal te genieten, maar helaas is dat niet mogelijk. Of toch wel: hij zou alle concertkaartjes op kunnen kopen. Maar daar heeft De Sologanger geen budget voor, zoveel geld als hij kwijt is aan zeldzame tweedehandsplaten.

Uiterlijk: wat hij 's ochtends heeft aangetrokken naar zijn werk
Bij de drinkplaats: zwarte koffie, daar blijf je scherp van en dan zie en hoor je nog meer


5. De De Dijk-fan

De De Dijk-fan gaat minstens vier keer per jaar naar een concert van De Dijk. De Dijk-fans opereren in grote groepen: mocht je een De Dijk-fan in haar eentje zien, dan is dat niet bij een concert van De Dijk. Na het concert bezoeken ze gezellig met z'n allen een caf, waar ze bij de dj De Dijk aanvragen. Het is geen geheim dat veel andere bands ook De Dijk-fans als fans willen, maar helaas voor hen: De Dijk-fans zijn De Dijk-fans en blijven De Dijk-fans, hun hele leven, want de muziek van De Dijk gaat een leven lang mee.

Uiterlijk: T-shirt van De Dijk, tour 1989/1990
Bij de drinkplaats: bier, bij rustige nummers evt. rode wijn


6. De Melancholicus

De Melancholicus gaat naar concerten van bands waar hij 30 jaar geleden ook is geweest ('Het was legendaaarisch!'). De modernere muziek vindt hij ook wel leuk, maar het zegt De Melancholicus gewoon niet zoveel. Of het zegt hem juist te veel: Fleet Foxes, dat is toch gewoon Crosby, Stills, Nash & Young? The War on Drugs, dat is toch gewoon Dire Straits? Billie Eilish, dat is toch gewoon Chrissie Hynde, 50 jaar jonger en zonder band? Als het concert is afgelopen, zegt De Melancholicus tegen zijn vrienden: 'Ze zijn wel wat ouder geworden, h?' Dan gaat hij tevreden naar huis, voor even verzoend met zijn sterfelijkheid.

Uiterlijk: retro
Bij de drinkplaats: wat hij vroeger altijd dronk in de jeugdsoos


7. Het Teamuitje

Hoe het gaat: het team van een accountantskantoor is toe aan een uitje. Terwijl de teamleider twijfelt tussen paintballen, pannenkoeken bakken en polsstokspringen, ziet hij een geweldige zangeres optreden bij De Vooravond. In de na-avond koopt hij 12 kaartjes voor haar concert. Daar staat het team dan, lekker kwebbelend over perikelen op het werk. De meeste teamleden hebben niet zoveel verstand van muziek, maar dat maakt niet uit: je hoeft niets van muziek te weten om er optimaal van te kunnen genieten, dat is een van de mooie dingen van muziek. De teamleden maken nog wat selfies voor hun Insta en de volgende dag werken ze beter samen, want muziek verbroedert.

Uiterlijk: casual friday
Bij de drinkplaats: alcoholvrije IPA, cola zero


8. De Gitarist

De Gitarist gaat graag naar concerten, dat is logisch. Hij heeft een voorkeur voor bands met een virtuoze gitarist, of eigenlijk met virtuoze muzikanten in het algemeen. Dat laatste is concertbezoekende muzikanten eigen: ga naar een concert van Dream Theater en je ziet 800 gitaristen, 400 drummers en 200 bassisten in de zaal. Bij sommige nummers speelt De Gitarist voorzichtig luchtgitaar - de ellebogen licht gebogen, de vingers van de linkerhand die een pentatonische toonladder aflopen, of een mixolydische als De Gitarist conservatorium heeft gedaan. Tegen het eind denkt hij: met een paar middagen repeteren kan ik dit ook. Waarom sta k daar niet? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Uiterlijk: zwarte spijkerbroek, band-T-shirt
Bij de drinkplaats: bier, whisky


9. De Verdwaalde Concertganger

De Verdwaalde Concertganger had hier eigenlijk helemaal niet moeten zijn. Ze was met drie vriendinnen uit eten in een tapasrestaurant en toen zagen haar vriendinnen op een poster dat er een Syrische band optrad in de concertzaal ertegenover en toen gingen ze na het eten spontaan naar de kassa en er waren nog een paar kaarten en toen hebben ze gewoon vier kaarten gekocht omdat ze ook al wat wijn ophadden haha en jij hebt die band toch in je hardloopplaylist staan, Verdwaalde Concertganger? De Verdwaalde Concertganger had hier eigenlijk helemaal niet moeten zijn, maar ze vindt het toch wel leuk.

Uiterlijk: kleding die ze normaal niet naar een concert zou aandoen
Bij de drinkplaats: witte wijn (gezellig)


10. De Betweter

De Betweter weet alles over de artiest waar hij naartoe gaat. Correctie: De Betweter weet alles beter over de artiest waar hij naartoe gaat. Het is best leuk om met De Betweter naar een concert te gaan, want hij (De Betweter is altijd een man) vertelt je allerlei weetjes die je niet wist. Het is tegelijkertijd vermoeiend om met De Betweter naar een concert te gaan, want hij schreeuwt die weetjes ook dwars door het optreden heen in je linkeroor. Je zou bijna vergeten waarom hij De Betweter is geworden: omdat hij ongelooflijk veel van muziek houdt.

Uiterlijk: effen overhemd (bovenste knoopje dicht), Tom Ford-bril, dunne stropdas (ironisch)
Bij de drinkplaats: Westvleteren 12, maar dat hebben ze natuurlijk niet
The end. Dat was het. Hier een leuk concert voor als je zin hebt gekregen in een concert.[ Maar wat is het? ]