Caution: contains sexual enticers which magnetically attract women Eén van de tijdschriften waar ik voor schrijf, gaf mij de opdracht parfum op basis van feromonen te testen. Helaas werd onderstaand verslag van mijn bevindingen niet gepubliceerd - mijn opdrachtgever vond het 'niet interessant'. Mijn argument dat het wél interessant was, haalde niets uit.

Jean-Baptiste Grenouille, de hoofdpersoon uit de roman Das Parfum van Patrick Süskind, vermoordt 25 jonge meisjes om van hun lichaamsgeur de ultieme parfum te maken. Als hij aan het eind van het boek zichzelf met het parfum overgiet, blijkt hij zo onweerstaanbaar te zijn geworden dat hij door omstanders aan stukken wordt gescheurd in een orgie van lust en geweld.

De kracht van het parfum van Grenouille is gebaseerd op de werking van feromonen. Dieren gebruiken deze geurloze stoffen om aan elkaar door te geven dat ze willen paren. De lokroep van de feromonen is niet te negeren - zo probeert een hamster zelfs nog te paren met een dode muis als je daar hamster-feromonen opsmeert.

Ook mensen scheiden feromonen uit. Deze feromonen worden waarschijnlijk opgevangen door een orgaan in onze neus. Uit testen met 'lagere' zoogdieren is overigens gebleken dat dit orgaan niet gekoppeld is aan ons bewustzijn. Vandaar natuurlijk dat je nooit precies weet waarom je op iemand valt.

In seksshops zijn diverse parfums te koop die volgens de fabrikanten feromonen bevatten. Bij Christine Le Duc kocht ik er een: Hot Pheromon Eau De Parfume. De waarschuwing op de verpakking (Caution: contains sexual enticers which magnetically attract women) klonk veelbelovend. 'En mocht het niet werken, dan heb je altijd nog een lekker ruikende parfum,' vertelde de vriendelijke verkoopster mij terwijl ik mijn pinpas in de gleuf duwde.

Nu is niets zo persoonlijk als de appreciatie van een geur, maar wanneer ik mijzelf die avond uitgebreid besprenkel met het geile goedje ruik ik toch echt de lucht van een goedkope parfum uit het tankstation, gratis te verkrijgen tegen inlevering van 100 spaarpunten. Maar dan smeriger. Of het aan deze vliegenverjagende geur ligt weet ik niet, maar op het dozijn vrouwen in het literair café dat ik die nacht bezoek heeft de zelfbenoemde 'sex-lockstoff' in ieder geval geen enkel effect.

Misschien was de locatie niet geschikt? De volgende avond ben ik in een uit zijn voegen zwetend Tivoli, waar honderden vrouwen om mij heen staan te dansen op de zwarte beats van dj Leroy. Wederom krijg ik het gevoel dat de vrouwen nog liever met een dode muis zouden paren dan met mij. Van de beloofde 'magnetische aantrekkingskracht' is duidelijk geen sprake - mocht er hier al magnetisme in het spel zijn, dan gaat het blijkbaar om dezelfde polen.

Wanneer om vier uur de tl-lichten aan gaan, wandel ik weer over verlaten straten naar huis. Er komen zelfs geen zwerfhonden achter me aan, zoals gebeurde bij Richard en Eddie uit de tv-serie Bottom toen zij met feromonenspray experimenteerden. Tegelijk met het eerste ochtendlicht begint het te dagen dat ik mijn liefdesraket naar de eeuwigheid deze keer wederom zelf tot ontbranding zal moeten brengen, om Reve maar eens te citeren. Als liefde door de neus gaat, waren alle vrouwen zeker verkouden?

Hot Pheromon Eau De Parfume, voor € 59,- te koop bij Cristine Le Duc.
http://www.hot-erotic.com[ Maar wat is het? ]