Het perfecte broodje gebakken ei

Eerder gepubliceerd als column in Playboy #06/2015

Al werkend achter je computer raak je weleens afgeleid. Bij mij komt dat meestal door het internetforum van het vrouwenblad Viva, een website die een even grote aantrekkingskracht op mij uitoefent als een bosbessenmuffin op een vrouw. Ik raad het elke man aan: na een half uurtje meelezen met alle persoonlijke problemen heb je meer inzicht in de psyche van de vrouw dan na een huwelijk van vijfentwintig jaar. Vijf dingen die ik heb geleerd van het Viva-forum.

En. Het is echt helemaal honderd procent ok meid om de telefoon van je man of vriend door te spitten wanneer hij even naar de wc is. De reden: stel dat hij vreemdgaat, dan heb jij er recht op om dat te weten. Als je man of vriend echter jóúw telefoon checkt wanneer je even naar de wc bent, heeft hij geen respect voor je grenzen en kun je hem nooit meer vertrouwen. Waarschijnlijk gaat hij nog vreemd ook.

Twee. Wanneer een vrouw een appje van een date krijgt met een tekst als 'Het was wel leuk maar ik hoef je niet meer te zien', is dat stof voor dagenlange verwarring op het forum over wat deze man nou precies bedoelt. Meest gegeven antwoord: 'Misschien is het een roep om aandacht omdat hij zich verwaarloosd voelt.' Van alle vrouwen die reageren is er niemand die zegt: 'Hij bedoelt dat het wel leuk was maar hij hoeft je niet meer te zien.'

Drie. Mannen kunnen niets van zichzelf en moeten overal in worden getraind (bedoeld wordt: afgericht). Dat lees je in postings in de trant van: 'Die van mij eet geen sla. Als ik een heerlijke groene salade met stukjes feta maak, eet hij alleen de feta op. Hoe kan ik hem sla laten eten?' Voor alle duidelijkheid: de vrouw in kwestie heeft het over haar vriend, niet over haar konijn. (Binnenkort op het Viva-forum: 'Die van mij wil niet door een brandende hoepel springen!')

Vier. Als een vrouw geen zin heeft om te praten over relatieproblemen, heeft ze even wat tijd voor zichzelf nodig, het liefst doorgebracht in een hotelletje aan de kust met wellnesscentrum en elke ochtend vier soorten muffins bij het ontbijt. Als een man geen zin heeft om te praten over relatieproblemen, is hij een autist met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Waarschijnlijk gaat hij nog vreemd ook.

Vijf. Het allerbelangrijkste, waarschijnlijk het grootste geheim uit de gezamenlijke kennisdatabase van vrouwen. Hou je vast, daar komt-ie: als je 's ochtends voor het hele gezin thuis broodjes smeert om mee te nemen voor een dagje dierentuin en je maakt een broodje gebakken ei, LAAT DAN EERST HET GEBAKKEN EI AFKOELEN VOORDAT JE HEM OP HET BROODJE LEGT. Anders wordt het broodje zompig en is je dagje dierentuin verpest.

Eten is overigens een terugkerend onderwerp op het Viva-forum. Zo kwam ik er laatst achter dat er vrouwen bestaan die op zaterdagochtend voor de hele komende week vaststellen wat ze elke dag gaan koken, op zaterdagmiddag alle boodschappen doen voor die zeven menu's en zich er dan ook strikt aan houden. Tientallen reacties: dat doe ik ook, dat is handig, dat niet iedereen dat doet snap ik niet, et cetera. Vervolgens slingerden alle vrouwen hun menu voor de komende week online - het leek wel of ik op een forum voor autisten met een narcistische persoonlijkheidsstoornis was beland.

Maar het probleem dat het meeste wordt gepost is dit: waarom kan ik toch geen leuke man krijgen? Het antwoord moet ergens verborgen zitten in die discussie over het broodje gebakken ei, maar ik ben er nog niet helemaal uit.[ Maar wat is het? ]