[ Met thee wordt geen kunst gemaakt ]
Heeft u dat ook wel eens? U heeft iets te zwaar getafeld (verse pasta met kip/pesto-saus), uw baas begrijpt u niet, uw ex-aanstaande verloofde is net geëmigreerd, er zit een kras op uw Porsche 911 (is a joke) of u heeft het gevoel dat u niet spoort met uw omgeving en dat het niet aan de omgeving ligt, kortom: u wilt zichzelf resetten!

De kunstenaar en part-time ontwerper van grafkisten die in deze aflevering van [ Met thee wordt geen kunst gemaakt ] centraal staat kent dat gevoel maar al te goed, zo kunnen wij lezen op zijn website. Ik citeer: ' Mooie schilderijen zul je bij Krist niet vinden. Zijn uitgangspunt is niet het traditionele schilderen maar juist de camp en het valse sentimentele. [...] Vanuit de camp komt hij soms verassend dicht bij het traditionele. Maar dit is dan niet de bedoeling, want voor je het weet ontstaat er een 'mooi' schilderij. Dan stopt Krist voor een tijdje en gaat zich 'resetten'. Een motto van Krist is : Het nadeel van lang schilderen is dat je leert schilderen. In dit verband wordt leren dan afleren.'

Henk Krist heet hij, en hij verblijdde mij deze week met een e-mailtje bevattende twee .jpgs die door hem in een doorwaakte nacht in elkaar gewrocht zijn in zijn huisje op het Friese platteland. 'Is het een zelfportet?' vroeg ik hem nog in mijn onnozelheid. Een dag later kreeg ik het antwoord: 'Ik denk dat alles een zelf-portret is.' Het werd mij meteen duidelijk dat ik hier met een uiterst geschikte kandidaat voor [ Met thee wordt geen kunst gemaakt ] van doen had.

Leren wordt afleren; Henk heeft in ieder geval geleerd hoe hij met het Mosaic-filter van zijn Painter dan wel Photoshop moet werken, zoals u kunt zien op de twee kunstwerken van vandaag. Als extragratis bonus krijgt u er nog een .wav-file met de stem van Henk Krist zelve bij. Die .wav is een stuk korter dan de gesproken column van Peter Olsthoorn in de Planet Multimedia, en minstens net zo informatief! Wat wilt u nog meer? Niks, dacht ik zo.

Smile
Sleepwalker
Leven.wav[ Maar wat is het? ]