Open brief aan de makers van Word 2007

(Ja, het is alweer bijna 2010, maar ik loop altijd wat achter, anders had ik wel Nalden geheten, of Naalden, zoals de spellingcontrole van Word 2007 adviseert.)

Bij mijn laatste verhuizing, ongeveer vijf jaar geleden, had ik in mijn zenuwen ('Je weet maar nooit!') de grootste bus gehuurd die je met een normaal rijbewijs nog mag besturen. Helaas was ik vergeten dat ik - in mijn streven onthecht te raken van materiële zaken - bijna geen huisraad meer heb.

Met mijn meubilair van het grofvuil, een paar dozen met boeken, platen en cd's, keukenspullen, een bevlekte matras, een halflege fles Laphroaig en vijf jaargangen Panorama was ik er al. Na het inladen van de bus was er een ontroerend tafereel te zien: in de rechterachterhoek van het laadruim stond een minihuiskamer, de rest was leeg. Daar gingen we dan, met onze bijna-truckbus. En hop, twee kilometer later waren we op de plaats van bestemming.

Waarom vertel ik dit? Welnu, die Verhuizing 2005 is net als werken met Word 2007. Eigenlijk is het nog erger: werken met Word 2007 is alsof je vier eetkamerstoelen naar de overkant van de straat verhuist met een internationale verhuiswagen. Maar dan wel een verhuiswagen met een onleesbaar dashboard, en een verhuiswagen die zelf bepaalt wanneer hij naar links of naar rechts gaat.

Beste makers van Word 2007, hier komt het grote nieuws: Ik wil gewoon typen! Letters, dus! In Times New Roman 12 en zeker niet in Kolibrie 11! En dat ik dan na afloop de woorden in het Engelands schuin maak en mijn tussenkopjes en de titel en de inleiding vet en dat ik dan klaar ben! Maar dat kan niet! Raah! RAAH!

Laatst zat ik te typen in Word 2007, ga ik even een glaasje espresso zetten, kom ik terug, staat er ineens een '3' in mijn tekst. Die stond er daarvoor nog niet. En er zat deze keer voor de verandering geen Laphroaig in mijn espresso, dus ik zag de dingen toch echt zoals ze waren en niet zoals ze zich voordeden. Waar kwam die 3 vandaan? Ik weet het nog steeds niet, en eerlijk gezegd ben ik er een beetje bang van geworden.

Op zijn neus 'Wat? Geen onderwaterscherm? Hoe moet ik nu die spontaan ontstane opmaak corrigeren?' Oxysept kijkt lelijk op zijn neus. Daar helpt geen F11 aan. (En ook geen Alt + F3.)

Koop dan ook een legale versie, roepen jullie nu? Nou, die heb ik. Na mijn laatste hardeschijfcrash besloot ik al mijn illegale software, waaronder ook Word, maar eens in een echte computerzaak aan te schaffen, zo'n iets te warme winkel met slechtzittende poloshirts dragende nerds (nerts, zegt de spellingcontrole) achter de toonbank en alles wat er verder bij een dergelijke nering komt kijken. 'Hier jongen,' zei ik tegen de medewerker toen ik mijn 129 euro op de toonbank legde, 'koop er maar een mooie deodorant voor.' En weer verliet een tevreden klant het pand.

Na de installatie kwam ik echter niet in de beloofde hemel terecht, maar in de hel. Was mijn vorige Word al een dagelijkse beproeving, Word 2007 is een regelrechte kruisweg.

Zo zitten alle menuopties verborgen achter een lelijke blauwe balk, door Word 2007 'het lint' genoemd. (Ik kwam er pas achter dat dat ding zo heette toen ik al een paar keer door het lint was gegaan.) Hoeveel opties kun je via het lint benaderen? Ik heb ze niet geteld, maar ik schat dat het er zo tussen de 665 en 667 zijn. In ieder geval ruim zeshonderdvijftig meer dan je er nodig hebt. Zo kan ik met Word 2007 de afstand voor en na alinea's aanpassen. Goh, waar zal ik die nu eens op instellen? Misschien op precies één witregel?

Maar je kunt al die opties die je niet wilt gebruiken toch uitzetten? Ja, dat kan. De vraag moet echter zijn: waarom staan ze standaard op de verkeerde stand? Word 2007 doet alles wat je niet wilt, op het moment dat het je niet uitkomt.

Toen ik Word 2007 voor de eerste keer gebruikte, viel het me op dat de letters allemaal zo vaag waren. Na twee uur menuopties aan- en uitzetten bleek dit de optie 'ClearType' te zijn. ClearType maakt je letters dus vager. Logisch. Ook leken de spaties van ongelijke lengte te zijn. Dit heb ik na vier uur menuopties aan- en uitzetten ook weten te verhelpen, alleen weet ik niet hoe ik dat gedaan heb. (Ik lig nu al wakker van de dag dat de spaties ineens weer van ongelijke lengte zijn en ik weer vier uur kan gaan klikken, op zoek naar de remedie.)

Syndroom van Download Na de zoveelste automatische security-update van Word 2007 en het opnieuw opstarten van zijn pc, begon Oxysept last te krijgen van een milde vorm van het syndroom van Download.

Maar er zit toch wel íéts goeds in? Die spellingcontrole, is dat dan niet handig? Ach ja, die komt goed van pas, dat kan ik niet ontkennen. Ik ben tenslotte ook niet perfect en zelfs God maakt weleens een foutje (dat noemen we vogelbekdier), maar die spellingcontrole heeft ineens een grote mond gekregen: hij controleert tegenwoordig ook mijn grammatica en stelt me dan geregeld voor om een voltooid deelwoord met dt te schrijven, in plaats van met d. Of een tegenwoordige tijd met d. Een voorbeeld: het woord 'verhuist', in de zin alsof je vier eetkamerstoelen naar de overkant van de straat verhuist (in de derde alinea van deze open brief), moet volgens Word 2007 'verhuisd' zijn. Het ontbreekt er nog maar aan dat hij mij aanraadt Word 2007 als 'Wordt 2007' te schrijven.

Nog erger: als ik ondanks de tegenwerking van Word 2007 dan eindelijk een prachtige zin heb geschreven, met komma's en dubbele punten en gedachtestreepjes - een beetje zoals deze -, dan markeert grammaticacontrole die hele zin en meldt er droogjes bij: 'Vaag taalgebruik'. Vaag taalgebruik! Zal ik eens even lekker zelf bepalen wat vaag taalgebruik is en wat niet? Dat is nota bene mijn vak! Raah! RAAH!

Is er dan niemand die mij kan redden? Die iemand was er wel, in de vorige versie van Word die ik draaide, maar hij is verdwenen: het gezellige geanimeerde hulpje. Ik mis de pratende paperclip die elke keer als ik Word opstartte zijn kamp opsloeg in de hoek van mijn scherm. Het was dan misschien een virtuele paperclip, maar ik had met hem een betere band dan met de meeste echte paperclips die ik ken. Oké, ik heb er een hondje voor teruggekregen in de zoekfunctie van Windows XP, maar dat beest doet van alles (hijgen, graven, kwispelen - één keer zag ik hem zelfs een halfslachtige poging tot masturberen doen), behalve zoeken.

Opslaan van je document Ergens tussen al die opties zou toch een mogelijkheid tot opslaan van je document moeten zitten, dacht Oxysept. Een verdomd goed idee! Makers van Word 2007, lezen jullie mee?

Inmiddels ('inmiddels' is schrijftaal, zegt de grammaticacontrole altijd bij dit woord. WAT DACHTEN JULLIE DAT IK MET WORD 2007 AAN HET DOEN WAS, MAKERS VAN WORD 2007? SCHRIJVEN, JA!) heb ik ook kennisgemaakt met het fenomeen automatische updates. Zo af en toe verschijnt er een schildje in beeld en begint mijn pc weer een 'security-update' te downloaden voor Office 2007, het moederpakket van Word 2007.

Een security-update voor een tekstverwerkingsprogramma. Is dat nodig? Waar zijn jullie bang voor, makers van Word 2007? Dat een moslim met een lange baard mijn brief aan de woningbouwvereniging van 14 november 2008 (Betreft: reparatie cv-ketel) steelt? Nou, hij mag hem hebben, en dat hele Word 2007 erbij, inclusief de hardplastic doos. Scheelt me meteen weer wat ballast voor de volgende verhuizing.

Hoewel, als ik nog langer met Word 2007 blijf werken, wordt mijn volgende verhuizing een transport naar een in bosrijke omgeving gelegen herstellingsoord, met overal aardige verpleegsters, iedere zaterdagavond een glaasje Laphroaig, en nergens een 3 te bekennen. Aan de bosrand zijn af en toe hertjes te zien, de geneesheer-directeur maakt een rapport over mijn vorderingen op in WordPerfect 5.1 voor DOS...(Deze open brief is ook beschikbaar als Word-document.)[ Maar wat is het? ]