Panorama 1999


Hier in het Utrechtse stadje U. maakt de gemeente goede sier met het megaproject Panorama 2000. Vanaf de Domtoren kunt u een aantal installaties bewonderen die vanaf de grond niet te zien zijn: geheimzinnige cijfers, een huis met een glazen dak, een vliegende schotel op het dak van het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen (stipt op tijd geland, dat zal wel een grap van de kunstenaar zijn) en wat enorme druiven, ik bedoel duiven.

Dat lijkt natuurlijk allemaal rete-origineel bedacht, maar dat blijkt bij nader inzien nogal tegen te vallen. Want reeds aan het begin van het jaar 1999 vond in mijn woonkamer de manifestatie Panorama 1999 plaats, opgezet door de bekende kunstenaar Ed Veenendaal uit Deurne. De bedoeling van Panorama 1999 was dat de bezoeker op mijn koffietafel ging staan en dan diverse door Ed gemaakte installaties kon bewonderen die vanaf de vloer niet zichtbaar waren.

Waarschijnlijk heeft er stiekem een raamambtenaar van de gemeente door mijn raam naar binnen gekeken, want Panorama 2000 is natuurlijk je reinste plagiaat. Ed is er erg droevig van geworden en heeft zijn vertrouwen in de mensheid geheel verloren.

Om Hugo Walker maar eens te citeren: kijk en oordeel zelf. Er zijn wat foto's van de tentoonstelling bewaard gebleven.

Koffietafel
Verval
Strijd
Schepping
Perspectief
Cijfers

[ Maar wat is het? ]