[ Respect van: ]


Een opmerkelijk Nederlandse e-zine is Maarwatishet (www.maarwatishet.com). In dit digitale tijdschrift presenteert Robert van Eijden [...] een nieuwe, non-lineaire vorm van schrijven. In zijn doorlopende stroom gedachten, dagboekfragmenten en rauwe weergaven van ICQ-gesprekken wordt alles met alles verbonden. De toon is humoristisch en de stijl ongepolijst. De inhoud is nogal persoonlijk maar de vlotte schrijfstijl trekt de lezer snel de tekst in.
  -- NRC Handelsblad

Een ontzettend goede en grappige weblog waarbij de schrijver je op de hoogte houdt van het wel en (vooral) het wee van zijn leven. Goed geschreven stukjes humor op de vierkante millimeter.
  -- Reload

Uurtje over? In onnavolgbaar lingo werkt men zich op deze site door het dagelijks leven. Vooral de Barbecue Party van Tonny Eyk is de moeite waard...
  -- Trendbox

[ Maar wat is het? ] is eigenlijk onbeschrijfelijk. Terwijl er toch heel wat letters in staan.
  -- WebWereld

Flitsend magazine met columns, verhalen en vaste rubrieken. Lees ook het manifest.
  -- altavista.nl

De site [ Maar wat is het? ] van de in het Utrechtse stadje U. woonachtige woordkunstenaar Robert van Eijden is eindelijk te vinden onder een eigen domein. Maarwatishet.com is een dagboek, maar om het zo banaal te beschrijven doet het eigenlijk geen eer aan. Het taalgebruik, de vondsten en de belevenissen van van Eijden zijn uniek. Wie een gram gevoel voor humor heeft vindt bij [ Maar wat is het? ] genoeg om over te lachen.
  -- Planet Internet

[...] een indrukwekkend oeuvre: meer dan 120 pagina's creatieve lijdzaamheid, deels in dagboekvorm, deels verhalend, over de onalledaagsheid van het bestaan. Stadsziektes als depressiviteit en het eerste axioma van de bouwvakker (zolang de afstand tussen twee bouwvakkers niet meer dan vier kilometer bedraagt wordt er gecommuniceerd zonder mobiele telefoon - schreeuwen werkt toch ook prima?) passeren de revue. Daarnaast op [ Maar wat is het? ] aandacht voor de schone kunsten in de rubriek [ Met thee wordt geen kunst gemaakt ] en voor de allerkleinsten staan de eerste 20 afleveringen van het prentenboek Kareltje online.
  -- alweer NRC Handelsblad

Robert maakt een pracht van een e-zine. E-zines zijn een hype op het net. Dit vind ik goed, zeer goed. Geestige, bizarre verhalen, die helemaal nergens over gaan en die je toch uitleest. Moet een hoop werk zijn om iedere dag weer de pagina's te verversen. De titel is een vondst!
  -- Haagsche Courant

Vergeet Webwereld, laat liggen Planet Multimedia, voor echt nieuws ga je naar [ Maar wat is het ? ]. Rare naam voor een e-zine? Zeker wel, maar daarom niet minder goed geïnformeerd. Uiteenlopende zaken als e-commerce, de zin van het leven en het mysterie van knipperende woorden in HTML-Scrabble worden hier helder uiteengezet. Maar ook alledaagse belevenissen als een bezoek aan de kapper of het wachten op een vertraagde trein worden treffend geanalyseerd. Elsevier kan hier nog een puntje aan zuigen.
  -- De Digitale Stad

Dit is geen flauwe grap, maar wel een prachtig e-zine. Het magazine - naar eigen zeggen het beste van de hele planeet - bestaat voor het grootste gedeelte uit nieuws. In het midden staat de column van de beheerder, links staan o.a. een aantal leuke links en terugkerende onderwepen zoals bijvoorbeeld [ Met thee wordt geen kunst gemaakt ]. Rechts kan commentaar gelezen worden van bezoekers, maar let vooral op de manier van schrijven.
  -- World Online

De mooiste URL van het hele Internet.
  -- Genootschap Onze Taal

Al kakkend filosoferen, daarover hadden we nog niets gevonden op het internet. Bij maarwatishet hebben ze nu een nieuwe column on line: over filosofie op het toilet. Bingo! Verhelderend, inzichtbrengend, de superlatieven spuiten ons de mond uit. Soit, surf er heen en zie het licht!
  -- Krant van West-Vlaanderen

[...] ik moet bekennen dat mijn eerste reactie op het e-zine [ Maar wat is het? ] een frons was: oh mijn God, gaan we weer artistiek doen. En het eerste kwartier deed het blad haar naam alle eer aan: ik begreep er geen --censuur-- van. Maar al lezende groeide mijn bewondering voor de leuke striptekeningen en Flash-animaties van Martijn Vugteveen, maar vooral voor de schrijfkunde van Robert van Eijden. In tijden heb ik niet meer zulke mooie persoonlijke teksten gezien. Leuk, origineel en nooit saai. Bovendien hebben ze Lex Goudsmit weten te strikken voor een column, en die doet het, tegen de verwachting in, ook bijzonder leuk. De vormgeving is ook in orde, erg leuke vage rubrieken, ik heb nog steeds niet door wat het nu eigenlijk is; maar er valt gewoon geen kwaad woord over te zeggen...
  -- Onlijn e-zine

Creativiteit viert hoogtij op deze site. Iedereen kan kopiëren (nou ja, bijna iedereen), maar deze site maakt alles zelf. Wat deze site maakt is bijzonder leuk, maar eh... Wat is het?
  -- Humor.pagina.nl

Ook leuk.
  -- Francisco van Jole

Maar wat is het? Grote kans dat dit de eerste vraag is die opkomt bij de bezoeker van dit e-zine van de Utrechtse tekstschrijver Robert van Eijden. Curieuze verhalen over zijn alter ego Oxysept en een verzameling depressieve dierenkaarten: hier is duidelijk geen sprake van een doorsnee magazine. [...] Humoristische items als een verslag van een potje HTML-Scrabble, een fotoreportage vanuit 'de hel van Hoog Catharijne' en een ontmoeting met een 'alien' vormen de inhoud van het e-zine. Geen journalistiek dus, wel humor.
  -- de Volkskrant op Internet

'[...] een prachtige ironisch e-zine van een andere Utrechter. Wat doet die jongen met zijn leven dat hij hier tijd voor heeft? En wat zou ik graag zoveel tijd hebben!'
  -- Jack Nouws in MacFan

Then there's a personal publishing market developing in NL. And Dutch language has a great history of gibberish and its appropriate typography, in Dada and De Stijl, IK Bonset, Fluxus, and leapfrogging all the way through the decades to include Letterror and [ Maar wat is het? ].
  -- notes quotes provocations and other fair use

Definitely Utrecht's funniest E-zine.
  -- Kosa * Nostra

E-zine met humor. De maker, Robert van Eijden, brengt ongeveer een keer per week in [ Maar wat is het? ] verhalen met een persoonlijke inslag. Origineel zijn de extra katernen zoals de Depressieve dierenkaarten, die je naar vrienden en familie kan sturen.
  -- Carp*

`Robbert`, zo heet de strip over het dagelijks leven van de medewerkers van het e-zine Maarwatishet.com. Hij is zo leuk, dat het verbazingwekkend is dat we de strip nog niet eerder hebben ontdekt. Een bijzondere aflevering roept een interessante vraag op over de theatermakers Mini en Maxi.
  -- The Daily Wacko

[ Maar wat is het? ] is een e-zine van Robert van Eijden. In zijn eigen humoristische stijl wordt een bezoek aan de kapper, het wachten op de trein of het scoren van 'tjiks met gouden onderstellen' tot een ware kunst verheven. Verblijd ook eens iemand met een 'Depressieve Dierenkaart' of speel thuis een potje HTML-scrabble.
  -- Wat.nl

Echt leuk vind ik de parodieën van Maarwatishet.com. Scherp, toch tongue-in-cheek.
  -- Peter Olsthoorn in Planet Multimedia

[...] De inhoud van Maarwatishet is ongelooflijk. Zulke schrijfsels kom je maar zelden tegen. Zo'n eigen stijl, zoveel humor, zoveel zelfspot! Check ook de strips! Oké!
  -- Veronica Blad

Maar wat is het? Dat is in dit geval een goede vraag. Als weblog komt deze site als heel onderhoudend over, maar is het dat? Aan de andere kant lijkt het ook op een dagboek, met links en verwijzingen naar dagboekfragmenten. Of is het een tijdskroniek? Aan jou de keus. Het leest in elk geval lekker weg, met pakkende onderwerpen.
  -- Ilse internetgids

James Joyces "Ulysses" wordt op een Internetsite omschreven als "The novel, which uses stream-of-consciousness storylines to compress universal concerns into a single day in the life of three characters in 1904 Dublin." Het zou evengoed om de nieuwe column van Oxysept (alias Robert van Eijden) op "Maarwatishet.com" kunnen gaan, bedacht ik me net. Nu ja, afgezien van het feit dat Oxysept de drie karakters in één is. En dat het verhaal zich niet in Dublin, maar - voor de verandering - in het Groningse stadje G. afspeelt. Maar voor de rest zit er alles in: een gerecht, "universal concerns", één dag, een gedachtestroom, horror en zelfs foute seks. Nu ja, bijna foute seks.
  -- De Cursor

In elke klas zitten ze, de veellezers die niet van boeken houden. Ze lezen zich suf aan ondertitels en webpagina’s maar voelen zich ongelukkig en ouderwets, in elk geval niet cool, met een boek in de hand. Wellicht motiveert een site als ‘Maar wat is het?’ Het is een dagboek of weblog van Utrechter Robert van Eijden. Misschien mag het geen literatuur heten, maar het is goed geschreven. Leerlingen zal vooral de actualiteit aanspreken. Al die hedendaagse begrippen en belevenissen leveren toetsmateriaal voor de al overheersende vraag of je wel ‘bij’ bent.
  -- Openbare Bibliotheek Tilburg

Maarwatishet? is lachwekkend rood; maarwatishet? is geestig en verdoemd goed geschreven. [...] De margeteksten zijn misschien nog wel het grappigst, omdat ze de draak steken met al die ijdele prietpraat van andere loggers, die vooral zichzelf aanprijzen in de marge. [...] Oxysept noemt zichzelf visionair genie, van mij mag hij!
  -- Hendrikx Van der Spek Bureau voor bedrijfscommunicatie

Wie was dit jaar de beste taalgebruiker?
Robert van Eijden, onder het pseudoniem Oxysept schrijver van het e-zine maarwatishet.com.
  -- 'De Taalprof' in Onze Taal[ Maar wat is het? ]