[ Met thee wordt geen kunst gemaakt ]


Kunst, beste mensen, blijft een tamelijk ongrijpbare zaak. Dat bewijst deze aflevering van [ Met thee wordt geen kunst gemaakt ] maar weer eens. Want wanneer is iets kunst? Kunstenaar Jeroen Bosch zegt vandaag op alt0169.com: 'Kunst is pas kunst als het op kunst lijkt, dat is bekend. Hoe zou je kunst anders moeten herkennen?' Laten we die uitspraak vandaag als leidraad nemen.

Het olie op doek dat u zodadelijk kunt bekijken gaat door het leven onder de naam Maar wat is het? U begrijpt, als een schilderij zo heet, dan maakt het mij helegaar niks uit of het kunst is of niet, ik plaats het meteen en zonder dralen.

De maker van Maar wat is het? heet Richard Kuiper, maar waarschijnlijk kent u hem beter onder zijn artiestennaam: De Broer Van Raôul. Het is ook op de werkkamer van Raôul dat dit schilderij zijn naam heeft gekregen (daarvoor heette het gewoon - u raadt het al - Zonder Titel). Iedereen die onderhavig werk zag, riep namelijk spontaan uit: 'Mooi! Maar wat is het?' De rest (behalve de toekomst) is geschiedenis.

Zelfs Raôul weet niet, zo meldde hij mij in een begeleidend schrijven, wat het doek voorstelt. Maar gelukkig weet hij wel wat de boven- en onderkant van het doek is, en dat is toch al heel wat bij zo'n modern kunstwerk. 'Ik weet dat hij rechtop moet hangen en ook dat het spijkertje door mijn broer er bovenaan in is gehangen, dus zo moet-ie hangen dan. Misschien is dat een aanwijzing voor de oplossing?' Waarna hij besluit met de onmetelijk diepe wijsheid: 'Misschien is er wel geen oplossing, maar is het gewoon wat het is.'

Iets is wat het is. Kunst is kunst. Maar wat is het?

Maar wat is het? (1999 - olie op doek, 50 x 200 cm.)[ Maar wat is het? ]