Clippy

Eigenlijk heeft hij maar een paar jaar bestaan, maar sommige mensen worden er nog steeds gillend wakker van: Clippy, de hulpvaardig bedoelde paperclip uit Microsoft Office. Tips geven kon hij als de beste, maar vreemd genoeg zat de juiste er nooit tussen.

door Robert van Eijden

Deze flashback wordt getypt in Word 2000, onderdeel van het zojuist vanaf een roestige cd geÔnstalleerde pakket Microsoft Office 2000 Premium. Waarom? Omdat we op zoek zijn naar - ah, daar tikt hij al tegen de monitor - het onderwerp van deze aflevering: Clippy, de geanimeerde paperclip die Office-gebruikers gevraagd en vooral ongevraagd tips geeft. 'It looks like you're writing a letter. Would you like help?' Nee!

Clippy (officiŽle naam: Clippit) dook voor het eerst op in Office 97. De gedachte achter Clippy was Office-gebruikers op een menselijke vraag-antwoordmanier te helpen hun weg te vinden in de uitgebreide mogelijkheden van Office. Helaas riep Clippy vanaf het begin voornamelijk irritatie op. Deels omdat hij uit zichzelf in beeld verscheen, geluid maakte en steeds met een gloeilamp op kwam zetten als hij een idee had, deels omdat de communicatie met Clippy niet zo menselijk verliep als de bedoeling was. Hoe je je vraag ook formuleerde, meestal kon je niks met het antwoord. Gelukkig was Clippy immuun voor scheldpartijen.

Zoals het een paperclip betaamt, was Clippy behoorlijk flexibel. Als je op 'Save' klikte, veranderde hij in een vierkant doosje. Ging je je document printen, dan deed Clippy op een Blue Man Group-achtige manier een groeiende stapel papier na. Soms reed hij het beeld in op een fietsje, soms vloog hij weg op een papieren vliegtuigje. (Overigens hebben we het steeds over 'hij', maar we weten niet of Clippy een man of een vrouw is. Maar de verleidelijke manier waarop Clippy zijn ogen opslaat en zijn geŽpileerde wenkbrauwen beweegt, gecombineerd met het feit dat hij nooit weet wanneer hij zijn mond moet houden, doet vermoeden dat Clippy een vrouw is.)

Een ongeluk komt nooit alleen, en dat gold ook voor Clippy: in zijn kielzog stonden verschillende andere Office Assistants klaar. Als je Clippy zat was, kon je overschakelen op onder anderen The Genius (een oude baas die op Einstein leek), Mother Nature (een ietwat zijige aardbol), het vierkant van gekleurde Office-puzzelstukken (ronduit saai), de trouwe hond Rocky of de luidruchtig spinnende poes Links ('Did I see a mouse move?').

Ondanks zijn uitgebreide entourage was Clippy geen lang leven beschoren. In Office XP (2001) en Office 2003 waren alle Office Assistants al standaard uitgeschakeld - liefhebbers konden ze nog wel aanzetten via het Help-menu. Bij het verschijnen van Office 2007 was het einde oefening voor Clippy en zijn vriendjes. Tot verdriet van weinigen, bleek uit een interview dat de Amerikaanse techwebsite AppScout in 2007 had met Office-baas Jensen Harris: 'Ik heb niemand horen zeggen: 'Goh, ik mis Clippy.' Er was echter wel een aantal mensen dat het hondje miste, en wilde weten hoe ze hem weer terug konden krijgen. Maar dan heb ik het over ongeveer zes reacties van in totaal drie miljoen bŤtatesters. Ik denk dat het publiek klaar was voor het einde van de Office Assistants.'

Ik wil nog meer flashbacks!