[ Ook in tekst ]


Het zal de haardcore-Internetter niet ontgaan zijn dat Peter Olsthoorn, de maker van Planet Multimedia, sinds enige tijd een door hemzelve ingesproken column aanbiedt in zijn periodiek. Het lijkt erop dat de Planet Media Group hem hiervoor een budget van Fl. 2,95 heeft gegeven, want dat is volgens mij de exacte prijs van de microfoon die onze arme Peter moet gebruiken om zijn column mee op te nemen. Een plopkapje op het ding kon er blijkbaar ook niet meer vanaf, zo valt te horen in de afleveringen van 25 februari en vooral 18 februari. 'Is dat alles?' schijnt een beteuterde Peter nog geroepen te hebben, toen hij voor het eerst het studiootje van twee bij anderhalve meter zag waar hij zijn column op moest nemen. 'Dat is alles,' antwoordde de Planet-baas hem toen, geheel in overeenstemming met de laatste reclamecampagne van deze provider.

Welnu, als u even de moeite neemt om die twee columns te beluisteren zult u niet anders kunnen dan samen met mij uitroepen: 'Dit rules hard! Gesproken columns op websites, dat concept gaat groot worden!'

Kortom, ik wilde ook zoiets. En aangezien ik sinds het verscheiden van Lex Goudsmit toch zonder vaste columnist zit, leek het mij een goed plan om eens wat kopstukken uit de Nederlandse Internetwereld te vragen een column voor maarwatishet.com in te spreken. Tot mijn verbazing stemden ze allemaal welwillend toe en beloofden ze een stukje te produceren. Dit met behulp van de low-fi ingebouwde microfoons in hun laptops, want ik beschik helaas niet over de financiële middelen om een studio voor mijn columnisten af te huren. Maakt niks uit, zo zou ik tenminste dat unieke geluid van mijn voorbeeld verkrijgen, hoopte ik.

Gisteren kreeg ik de drie columns binnen, en ik moet u zeggen: het resultaat valt behoorlijk tegen. Nou weet ik wel, er is maar één Olsthoorn in Nederland, maar van deze drie hotshots - gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor 1% van de 3,5% economische groei die Nederland vorig jaar beleefde - had ik toch wel wat meer verwacht. Oordeelt u zelf. (Om de columnisten niet teveel in verlegenheid te brengen, laat ik hun namen maar achterwege.)

De eerste is van een man die vroeger zijn geld verdiende met handel in lompen en oud ijzer, en tegenwoordig met de handel in domeinnamen.

Column 1

Bent u daar nog? Nummer twee is van een iets oudere heer, die Nederland na 1945 nog uit de stront heeft getrokken, om Jacobse en van Es maar 'ns te citeren. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met het opzetten van een e-commerce portalsite voor bejaarden, Buy or Die geheten. Zijn leeftijd blijkt wel uit de old-school Philip Bloemendaal-style waarin hij zijn knowledge dropt. En uit de Alzheimer die na 23 seconden ineens komt opzetten.

Column 2

We zijn er bijna! De laatste column is van een Internetjournalist die nog een tijdje bij de Panorama heeft gewerkt, zo vermeldde hij trots op zijn CV, dat hij had meegestuurd in WordPerfect 4.2-formaat. Deze meneer benadert nog enigszins het niveau van Olsthoorn, maar net als het interessant begint te worden (beursgang!) weet hij het ook allemaal niet meer.

Column 3

Zo ziet u maar weer, het lijkt allemaal zo makkelijk, maar intussen! Is het dat helemaal niet.Reactie per e-mail van Peter Olsthoorn:
    "[ ... ] Ik gebied je wel onmiddellijk te rectificeren. De microfoon kostte me hfl 9,95. Ik had hulp nodig om het juiste gaatje te vinden in de pc."


[ Maar wat is het? ]