[ I need twelve inches or more ]


Kent u ze nog? Die grote zwarte schijven met aan elke kant één nummer? Er was een tijd (de tijd van beenwarmers, lolo-ballen en Snor) dat er van bijna iedere 7"-single ook een 12" verscheen. 12"-es hadden diepere groeven, vettere bassen, mooiere hoezen en vooral: langere nummers. Sommige nummers werden voor de 12"-versies gewoon van een extra coupletje of zouteloze solo voorzien, maar er waren ook 12"-es die het origineel in kwaliteit ver overstegen. Aan die laatste categorie geeft [ Maar wat is het? ] in samenwerking met DJ O'love ultiem respect in deze rubriek.

DJ O'love is overigens te huur! Voor allerlei diensten, maar toch voornamelijk voor het draaien van funky (deep-)house, US Garage, deep disco, funk en jazzfunk. Stuur hem eens geheel vrijblijvend en zonder aankoopverplichting een e-mail en maak een deal!

Deze aflevering verscheen eerder in het tijdschrift RELOAD.
[ Keep on ]

Als het allemaal weer eens tegen zit op de zaak of in het atelier en iedereen u ervan probeert te weerhouden world domination te bereiken: zoek dan niet uw toevlucht in alcohol, THC, Mormonenthee of andere kruidenierswaren, nee, zet deze 12" op en het raam open en zing als James Williams: I can't let nobody keep me from reaching the top! Gegarandeerd dat u zich daarna een stuk beter voelt.

Keep on van D-train, uitgebracht op het legendarische label Prelude, is een plaat met een hoog Ferry Maat-gehalte. Het nummer, dat stamt uit 1982 en afkomstig is van het eerste album van D-train, is in Nederland nooit een hit geweest maar was wel regelmatig te horen in de Soul Show op (toen nog) Hilversum drie.

De weg naar de Soul Show was lang en moeizaam. Nadat zanger James Williams het eind jaren zeventig een tijdje had geprobeerd met de muzikanten Hubert Eaves I en II, kwam hij uiteindelijk in contact met synthesizerkoning Hubert Eaves III. Deze getormenteerde geluidsgoeroe vond op zijn beurt in Williams de ideale zanger om op zijn magische klanktapijten te vliegen. Als groepsnaam werd D-train gekozen, een verwijzing naar de bijnaam die Williams in zijn jeugd op het Amerikaanse voetbalveld had verkregen als defensive tackle. In die tijd heeft Williams ook leren zingen - als tegenwicht voor het gevloek en getier tijdens de wedstrijden moest hij van zijn oude moeder iedere week vocaal de Heer prijzen in het plaatselijke gospelkoor. Dat die zanglessen Gods vruchten hebben afgeworpen, is te horen op Keep on.

D-train scoorde in 1983 in Nederland zijn enige hit met het nummer Music. In Amerika haalde het duo twee keer de hitlijsten. De kwaliteit van Keep on en de andere nummers op het eerste album heeft D-train echter nooit meer kunnen evenaren. Zanger James Williams ging daarom vanaf 1986 solo (en begon steeds zoetere R&B te maken); intussen ging Prelude failliet en startte Hubert Eaves III na het floppen van zijn soloalbum Esoteric Funk een winkeltje in mineralen, didgeridoos en zelfhulpboeken. Naar verluidt werkt hij - onder de codenaam Yahalama - na sluitingstijd op de zolder van zijn nering aan de eerste synthesizer ter wereld die geheel uit Tibetaanse klankschalen bestaat.

Keep on - D-Train[ Maar wat is het? ]