[ I need twelve inches or more ]


Kent u ze nog? Die grote zwarte schijven met aan elke kant één nummer? Er was een tijd (de tijd van beenwarmers, lolo-ballen en Snor) dat er van bijna iedere 7"-single ook een 12" verscheen. 12"-es hadden diepere groeven, vettere bassen, mooiere hoezen en vooral: langere nummers. Sommige nummers werden voor de 12"-versies gewoon van een extra coupletje of zouteloze solo voorzien, maar er waren ook 12"-es die het origineel in kwaliteit ver overstegen. Aan die laatste categorie geeft [ Maar wat is het? ] in samenwerking met DJ O'love ultiem respect in deze rubriek.

DJ O'love is overigens te huur! Voor allerlei diensten, maar toch voornamelijk voor het draaien van funky (deep-)house, US Garage, deep disco, funk en jazzfunk. Stuur hem eens geheel vrijblijvend en zonder aankoopverplichting een e-mail en maak een deal!

Deze aflevering verscheen eerder in het tijdschrift RELOAD.
[ Walk right now ]

Bederf is de weg van alle vlees, dus ook van Michael Jackson. Maar helaas gaat het bij hem allemaal wel erg snel. Wie Jackson de laatste jaren - steeds krampachtiger gillend - zijn danspasjes ziet uitvoeren, in clips die zich elke keer in dezelfde nachtclub lijken af te spelen, kan alleen nog maar huilen. De zelfbenoemde King of Pop is verworden tot een karikatuur van zichzelf - hij is al lang geen koning meer, maar een eenzame onderdaan van zijn eigen paranoia; een wanna-be blanke, die op elke tournee een aparte hotelkamer voor zijn handschoen reserveert en thuis een broodrooster heeft waar het brood bruin ingaat, om er vervolgens wit weer uit te komen.

Nee, dan vroeger! Op het creatieve hoogtepunt van zijn carriŤre, midden tussen de albums Off the wall en Thriller in, maakte Michael Jackson samen met zijn broers - allen toen nog getooid met een afro waar Sylvana Simons jaloers op kan zijn - de lp Triumph. Van dat album is de 12" van deze aflevering afkomstig: Walk right now. Net als de kneiter Can you feel it overigens, een nummer vooral bekend van de begeleidende clip, waarin de broertjes Jackson met sterrenstof gooien alsof ze Jehova zelve zijn. En feitelijk waren ze dat ook, in die dagen. Want na een jarenlange rigide training, begeleid door zweepslagen van vader Jackson (wel allemaal vlak voor de eerste tel van elke maat, natuurlijk), waren The Jacksons uitgegroeid tot een bovenaards goed geoliede funkmachine. Walk right now klinkt dan ook gesmeerd vanaf de eerste maat, en na een halve minuut van het intro staat u ineens de lasso te dansen op uw bureau.

Het nummer kwam op single uit in de zomer van 1981 en bereikte in Nederland slechts de tipparade. Eerder dat jaar stond Can you feel it wél wekenlang in de top tien, en zo baande het album Triumph in feite de weg voor de solosuccessen van Michael Jackson in de jaren tachtig. Van de andere Jacksons is in dat decennium en in de decennia daarna niet bijster veel meer vernomen, behalve dan bij de obligate reŁnies in '84 en '89. Alleen Jermaine sloeg af en toe nog een deuk in een pakje chocoladeboter, al valt het te betwijfelen of zijn grootste hit (When the rain begins to fall, een duet met Pia Zadora) ooit langs zal komen in deze rubriek.

Walk right now - The Jacksons[ Maar wat is het? ]