[ I need twelve inches or more ]


Kent u ze nog? Die grote zwarte schijven met aan elke kant één nummer? Er was een tijd (de tijd van beenwarmers, lolo-ballen en Snor) dat er van bijna iedere 7"-single ook een 12" verscheen. 12"-es hadden diepere groeven, vettere bassen, mooiere hoezen en vooral: langere nummers. Sommige nummers werden voor de 12"-versies gewoon van een extra coupletje of zouteloze solo voorzien, maar er waren ook 12"-es die het origineel in kwaliteit ver overstegen. Aan die laatste categorie geeft [ Maar wat is het? ] in samenwerking met DJ O'love ultiem respect in deze rubriek.

DJ O'love is overigens te huur! Voor allerlei diensten, maar toch voornamelijk voor het draaien van funky (deep-)house, US Garage, deep disco, funk en jazzfunk. Stuur hem eens geheel vrijblijvend en zonder aankoopverplichting een e-mail en maak een deal!
[ Relight my fire ]

Joepie! Vandaag hebben we de ultieme vloervuller aller tijden voor u in de aanbieding: Vertigo / Relight my fire van Dan Hartman. En natuurlijk eerst een stukje geschiedenis voor het luisteren!

Dan Hartman was eigenlijk helegaar niet zo'n disco-knakker toen hij zijn muzikale carrière begon. Hij speelde onder meer in de Edgar Winter Group (en componeerde zelfs hun hit Free ride) en als sessiemuzikant is hij te horen op platen van onder meer Stevie Wonder en Todd Rundgren.

Toen hij tijdens een van die opnamesessies een complimentje van Stevie Wonder had gekregen over de soepele manier waarop hij de Lasso uitvoerde, durfde Dan het wel aan om een solo-carrière te beginnen. Na een mislukt album bracht hij de LP Instant Replay uit, waar ook de gelijknamige hit vanaf kwam. Dat was al in het geheel geen misselijk nummer, maar Dan had nog meer in petto: op een regenachtige zondagmiddag zag hij ineens het licht en schreef hij zomaar Relight my fire (naar verluidt op de achterkant van een bierviltje). Op de 12" is Vertigo (het muzikale broertje van Relight my fire) er als intro voorgeplakt en dat pakt bijzonder goed uit. Let maar eens op de pulserende bassen en de lightsabres die van links naar rechts door uw boxen vliegen! Loleatta Holloway doet de vrouwelijke vocals op Relight my fire en als bedankje schreef Dan voor haar Love Sensation, een kneiter die is uitgebracht op het Salsoul-label (en waarvan de 12" ook nog wel eens langs gaat komen in deze rubriek).

Begin jaren '90 ging het allemaal niet zo goed meer met Dan. (Kenners van deze serie weten al hoe deze alinea af gaat lopen...) Hij had geen succes meer in de muziek of bij de tjiks, begon uit arren moede maar een transportbedrijf om de huur te kunnen betalen en toen ook nog het van elk muzikaal talent gespeende jongensgroepje Take That zijn Relight my fire op brute wijze anaal verkrachtte, werd Dan zo depressief dat hij in 1994 eenzaam, alleen en beroofd van al zijn illusies stierf.

Vertigo / Relight my Fire - Dan Hartman[ Maar wat is het? ]