[ I need twelve inches or more ]


Kent u ze nog? Die grote zwarte schijven met aan elke kant één nummer? Er was een tijd (de tijd van beenwarmers, lolo-ballen en Snor) dat er van bijna iedere 7"-single ook een 12" verscheen. 12"-es hadden diepere groeven, vettere bassen, mooiere hoezen en vooral: langere nummers. Sommige nummers werden voor de 12"-versies gewoon van een extra coupletje of zouteloze solo voorzien, maar er waren ook 12"-es die het origineel in kwaliteit ver overstegen. Aan die laatste categorie geeft [ Maar wat is het? ] in samenwerking met DJ O'love ultiem respect in deze rubriek.

DJ O'love is overigens te huur! Voor allerlei diensten, maar toch voornamelijk voor het draaien van funky (deep-)house, US Garage, deep disco, funk en jazzfunk. Stuur hem eens geheel vrijblijvend en zonder aankoopverplichting een e-mail en maak een deal!
[ Promised land ]

Luister geen nep! Luister echt! Zoals hier, vandaag, de original 12" mix van Promised Land van Joe Smooth, een rasechte deep house-klassieker uit 1989!

Wie is deze zo onderkoeld zingende en tegelijk zo heet swingende man? Laat mij u vertellen: de levensloop van Joe Smooth is niet echt doorsnee te noemen, integendeel, uiterst verrassend zelfs! Tijdens de uitgebreide research voor deze aflevering van [ I need twelve Inches or more ] kwam ik er bijvoorbeeld achter dat Joe nu al enkele jaren vredig resideert in het Belgische belastingparadijs Brasschaat, alwaar hij van de royalties van Promised Land een mooie witte villa heeft gekocht. Dat kwam zo:

Joe Smooth werd op 28 mei 1964 geboren, als jongste uit een gezin van 13 kinderen. Amper 15 jaar oud monsterde hij aan bij de wilde vaart en liet in de diverse havens zijn talent als zanger reeds horen. Hij begeleidde zich daarbij op zijn gitaar en een oude 909, die hij in de kombuis had gevonden (de kok gebruikte het apparaat als kookwekker). In 1988 werd hij ontdekt tijdens een talentenjacht in New York door John 'Jellybean' Benitez, en met het geld van de hoofdprijs nam hij zijn eerste single op, die flink scoorde op de hitparades van de toenmalige zeezenderpiraten.

Een jaar later, in 1989, kwam zijn grote doorbraak met Promised Land en in datzelfde jaar won Joe op het songfestival van Sopot in Polen de Grand Prix Du Disque.

Joe verhuisde naar België waar hij in revues optrad en naast zijn bekende repertoire ook opera- musical- en operettenummers zong; tegelijkertijd volgde hij zanglessen bij de bekende Antwerpse heldentenor en professor, Marcel Vercammen. Onderwijl leerde hij ook nog eens perfect Nederlands spreken.

In 1998 verscheen het album Zingen ...m'n lust en m'n leven en in 1999 Eigenwijs, waarop uitsluitend eigen composities van Joe te horen waren. Het succes van Promised Land heeft hij echter nooit meer kunnen evenaren. Jammer hoor.

Promised Land - Joe Smooth[ Maar wat is het? ]