“Heb jij Tiësto ooit een plaat van Henk Borghuis horen draaien?”

Nu Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek meer dj's dan inwoners telt, wordt het steeds moeilijker voor een dj om zich te onderscheiden. Hoe blijft VIP-dj Oxysept origineel? Een dag lang de Utrechtse vrijmarkt afstruinen met dit stijlicoon levert een hoop antwoorden op, hoewel het niet altijd duidelijk is op welke vragen. “Waarom heeft Albert Heijn geen poppetjes van Vader Abraham uitgebracht?”

door Kirsten van Duivenbode

“Ken je het nummer Kerstfeest in smurfenland? Elke keer als ik dat hoor, laat ik alles lopen. Echt prachtig,” zegt VIP-dj Oxysept. Het is 30 april en we staan bij een van de vele kraampjes op de Utrechtse vrijmarkt, samen met driehonderdduizend andere bezoekers. De zon schijnt en van alle kanten klinkt de herrie van live-bandjes. De geuren van hamburgers, saté en gewone mensen vermengen zich tot een onheilig melange.

VIP-dj Oxysept heeft een smoezelige lp van Vader Abraham uit een kartonnen doos gevist. Hij kijkt lang naar de hoes en staart vervolgens nog langer in de verte. “Was het dat broodje kipkerrie van daarnet, of zie jij ook allemaal bewegende strepen?” vraagt hij mij. Dan zingt hij iets wat op de tune van The Twilight Zone lijkt, maar ook een nummer van Jan Smit kan zijn. In Smurfenland Tijdens het afrekenen (1 euro voor de plaat van Vader Abraham samen met een plaat met de titel Dominee, wilt U ons kind dopen?) lijkt VIP-dj Oxysept weer tot zichzelf te komen. “Zal ik je eens wat schokkends vertellen? Vader Abraham heeft behalve zijn eigen zanglijnen ook alle partijen van de smurfen ingezongen!”

Waterkraan
Hij wijst op een smurf die op de lp-hoes staat afgebeeld. “Moet je hem daar nou zien staan, met die stomme bloem in zijn muts. Die smurfen hebben misschien weleens een waterkraan van binnen gezien, maar een opnamestudio? Nooit! Een beetje op hun reet liggen en bier zuipen, dat kunnen ze. Daarom zijn ze ook zo blauw. Maar intussen smurfen zij met de eer! Laatst ook weer, met die poppetjes bij de Albert Heijn. Dan vraag ik me af: Waarom heeft Albert Heijn geen poppetjes van Vader Abraham uitgebracht? Vader Abraham is aan!” Dominee, wilt U ons kind dopen? We lopen door de bier drinkende en broodjes kipkerrie etende massa naar een volgend kraampje als VIP-dj Oxysept ineens naar rechts duikt. Op een kleed op de grond staat een doos vol platen met opschrift 'ELPEES 50 CENT'. “Zoveel platen heeft 50 Cent toch niet gemaakt?” roept VIP-dj Oxysept verrast. “Vet zeg, echt vet!” Na een discussie van twintig minuten met het kleine jongetje achter het kleed is het VIP-dj Oxysept duidelijk dat er geen platen van de Amerikaanse rapper in de doos staan, maar lp's die 50 eurocent per stuk kosten.

VIP-dj Oxysept is de teleurstelling snel vergeten wanneer hij de lp Gezelligheid thuis met Henk Borghuis op Hammondorgel uit de bak haalt. “Die kan ik goed gebruiken in mijn sets,” zegt hij. “Want zeg nou zelf: heb jij dj Tiësto ooit een plaat van Henk Borghuis horen draaien?” Gezelligheid Thuis Concurrentie
Het T-woord is gevallen. VIP-dj Oxysept wijst naar een café in een zijstraat. “Dat is café Averechts, daar draai ik geregeld met dj Remment. Ik mag dan wel VIP-dj zijn, maar het blijft moeilijk om je hoofd boven water te houden. De concurrentie in Nederland is groot. De laatste keer dat wij in Averechts stonden, draaide Armin van Buuren twee kilometer verderop in de Jaarbeurs, de keer daarvoor stond Tiësto er. Die jongens trekken twintigduizend man publiek, en we eten toch uit dezelfde ruif. Dat merk je dan ook duidelijk: normaal gesproken hebben wij ongeveer vijftien man binnen, maar de laatste twee keer waren het er zo'n twaalf, dertien hooguit."

VIP-dj Oxysept trekt een moeilijk gezicht. "Nou ja, die dertiende moet ik eigenlijk niet meetellen, dat was de vriendin van Remment die een koptelefoon kwam brengen omdat we die hadden vergeten.” er kan gelachen worden! Na de succesvolle aankoop van een lp van Herman Berkien herinner ik VIP-dj Oxysept aan onze vorige ontmoeting, toen hij alleen maar met cd's draaide, van het merk DJ ook nog. Weet hij eigenlijk wel hoe een platenspeler werkt? Ineens schieten zijn ogen vuur. “Ik ben een dj in hart en nieren!” roept hij zelfverzekerd. “Ik weet wat draaitafels zijn en ik weet hoe ze te gebruiken. En ik kan me dood ergeren als mensen dat niet respecteren. Fuck it, ik kan alles achter een draaitafel. Zelfs eten! Daarover gesproken: zullen we nog een broodje kipkerrie nemen?”

Misselijk
Zonder op mijn antwoord te wachten, bestelt hij twee broodjes bij het kraampje naast ons. Als de broodjes arriveren en ik hem vertel dat ik geen broodje hoef, eet hij ze alle twee in hoog tempo op. Het geheel wordt weggespoeld met het zoveelste blikje VIP-bier uit de koeltas die VIP-dj Oxysept al de hele dag met zich meezeult. “Ik word, geloof ik, een beetje misselijk,” zegt VIP-dj Oxysept. Hij zet een paar wankele stappen. “Laten we maar weer verder lopen," klinkt het aarzelend. "De benen zijn het voertuig van de geest.” Fiesta Tropicana Even ben ik VIP-dj Oxysept kwijt (ik overweeg heel hard 'VIP-dj Oxysept!' te roepen, maar dat klinkt zo stom), maar dan zie ik hem weer opduiken uit de massa, ongeveer tien meter verderop. Hij zwaait met een lp boven zijn hoofd: met moeite ontcijfer ik de woorden Klaus Wunderlich en Fiesta Tropicana.

“Klaus Wunderlich!” schreeuwt hij opgewonden in mijn oor als ik weer bij hem sta. Ik kijk hem niet-begrijpend aan. “Ken je hem niet? Hij wordt ook wel de Duitse Henk Borghuis genoemd. Wat hij op een orgel kan... Fenomenaal. Fe-no-me-naal! Ik heb nog een andere lp van hem thuis, 6 million Wunderlich-fans can't be wrong, erg zeldzaam. Wat een rasartiest.” Speelt voor de vuist weg, deel II Oorlog
Het begint tegen zessen te lopen, de vrijmarkt nadert zijn einde. Hier en daar breken handelaren hun kraam op - hun onverkochte waar laten ze gewoon op straat achter. Met nog maar een paar dronken mensen op straat wordt de sfeer grimmig, overal liggen bergen vuilnis, het lijkt ineens wel oorlog. Terwijl ik naar de ondergaande zon kijk, klimt VIP-dj Oxysept op een manshoge, gele vuilcontainer aan het eind van het vrijmarktgebied. Staand op de rand roept hij verontwaardigd over zijn linkerschouder: “Volgens mij zag ik net iemand een lp van Tonny Eyk hierin gooien! Speelt voor de vuist weg, deel II, als ik me niet vergis! Dat doe je toch niet? Die jongen krijgt van mij geen 7!”

Dan gebeurt het onvermijdelijke: VIP-dj Oxysept begint te wankelen. Hij roept nog iets onverstaanbaars, verliest definitief zijn evenwicht en valt voorover de container in. Ik probeer over de rand te kijken, maar ik ben te klein. Had ik nu mijn nieuwe hakken maar aangedaan! Het is even stil, de lucht is zwanger van broodjes kipkerrie en VIP-bier, en dan hoor ik gelukkig de stem van VIP-dj Oxysept weer. “Verdomme...” mompelt hij. Weer hoor ik een tijdje niets, totdat hij een lied aanheft. Enigszins onvast, maar met gevoel, klinkt het:

Kerstfeest, kerstfeest, in Smurfenland
Kerstfeest, kerstfeest, samen hand in hand
Kerstfeest, kerstfeest, sneeuw valt omlaag
Een wereld vol vrede, 't is kerstfeest vandaag
[ Maar wat is het? ]