De wortel van alle Kwaad

Voorgelezen bij het Radio 2-programma Spijkers met Koppen op 30 mei 2015. Terugluisteren kan hier.

Eigenlijk zou deze column over Geert Wilders gaan, maar er is iets tussengekomen: winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht heeft vier zogeheten ShopBoys aangesteld. Deze tamelijk aantrekkelijke mannen in strak gesneden blauwe pakken helpen vrouwen bij het winkelen wanneer hun eigen man niet kan omdat hij naar zijn werk moet om het geld te verdienen waarmee zijn vrouw uit winkelen gaat.

De ShopBoys dragen tassen, halen de juiste maat en geven kledingadvies. Op de website van Hoog Catharijne zag ik ze staan: vier veel te vrolijke mannen, opgesteld als winkelwagentjes in een rij. 'Voor 2 euro gaan ze met je mee,' stond erbij.

Hoog Catharijne is een verwarrende omgeving, dus voor alle vrouwen die er niet wekelijks komen meld ik maar even dat de ShopBoys niet verward dienen te worden met loverboys. Ja, die staan ook op een rij in Hoog Catharijne, ja, die zien er ook best leuk uit en ja, die bieden ook hun diensten exclusief aan vrouwen aan, maar hun core business is toch net even iets anders. In tegenstelling tot ShopBoys gaan loverboys trouwens gratis met je mee, en als het meezit betalen ze je kleding ook nog. Ik zou het wel weten als moderne jonge vrouw met een laag gevoel van eigenwaarde.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw prees Hoog Catharijne zichzelf aan als 'Winkelhart van Nederland'. Zelf noem ik Hoog Catharijne liever 'De wortel van alle Kwaad'. Dat bedoel ik niet ironisch - ik denk echt dat ergens in dat onafzienbare complex Satan zelf zich schuilhoudt. En geef hem eens ongelijk: Satan leeft in Hoog Catharijne als God in Frankrijk. Elke ochtend een lekker broodje met extra pijnboompitten halen bij Bakker Bart, bij parfumerie Douglas wat Ange ou Démon van Givenchy op doen, 's middags smullen van een hete Surinaamse snack bij Sonny's en 's avonds een flame grilled burger verorberen bij de Burger King in de stationshal. Wie z'n staart zou daar niet van gaan krullen?

Met de voedselvoorziening zit het dus wel goed, en dan heeft Satan ook nog elke dag honderden achter hun vrouw aan sjokkende mannen tot zijn beschikking die hij in kan zetten om zijn Slechte Werken uit te voeren. Hij hoeft ze niet eens meer te kneden tot willoze slaven, die mannen, want dat zijn ze al sinds de dag dat ze schaapachtig lachend hun trouwakte ondertekenden.

Nee, Satan zit niet in Syrië, in Geert Wilders of in uw magnetron - hij blijft voorlopig lekker in Hoog Catharijne. Volgens mij woont ie in dat leegstaande pand naast de Kruidvat. Zijn tijd nadert, hij is onder ons, CU in 2030 grijnst hij tegen het winkelend publiek terwijl hij een servetje van Bakker Bart op de vloer van de AKO laat vallen en niet opraapt, want zo rolt hij, die Satan. (Tussen haakjes: ik zit inmiddels op 666 woorden.)

Hoewel er in Hoog Catharijne allerlei evenementen - of events, zoals sommige mensen zeggen - worden georganiseerd, kom ik er zo weinig mogelijk. Winkelen - of shoppen, zoals sommige mensen zeggen - doe ik niet, dus daarvoor hoef ik er ook niet naartoe. Ik streef naar een leven met zo weinig mogelijk bezittingen, want zoals een groot zanger al zong: Je bent een slaaf van je spullen / en toch maar werken als een paard.

Maar toch: soms ontkom ik er niet aan om door Hoog Catharijne te lopen. Door zijn strategische ligging tussen het stadscentrum en het Centraal Station vormt het nu eenmaal vaak de kortste weg van A naar B. Elke keer als ik door dat winkelcentrum loop vervloek ik mezelf dat ik zo vaak van A naar B moet. Waarom moet ik nou nooit eens een keer van K naar L? Die route loopt tenminste langs een landweggetje met kwakende kikkers en bloeiende bloemen, heb ik weleens gehoord van iemand die voor zijn werk vaak in L moet zijn.

De laatste keer dat ik door Hoog Catharijne wandelde, werd ik duizelig van het grote aanbod. Al die spullen, waar komen ze allemaal vandaan, waar worden ze allemaal van gemaakt, wat heeft het allemaal voor nut? Mede door een slecht gevallen broodje kipfilet kerrie van Sonny's kreeg ik een visioen. Het is 2030, alle grondstoffen zijn op, er wordt niets meer geproduceerd, de winkels zijn leeg, de eindtijd is nabij. De laatste winkelier in Hoog Catharijne doet op een maandagachternamiddag zijn zaak definitief dicht en sterft drie dagen later aan een hartaanval tijdens de cursus 'Wat te doen na je pensioen?'. Over de vraag wie de grafkist van de man moet dragen tijdens de uitvaart hoeft de inmiddels bijna ontmantelde winkeliersvereniging van Hoog Catharijne gelukkig niet lang na te denken. Hebben die ShopBoys eindelijk eens iets nuttigs te doen.[ Maar wat is het? ]