Een geestige zaadleverancier

Eerder gepubliceerd als column in Playboy #06/2016

Hebben vrouwen gevoel voor humor? Over die vraag breken mannen zich al het hoofd sinds een disruptive incident in de geschiedenis van de humor.

Tijd: de prehistorie. Locatie: een verdord veld. Een groep oermensen zit in een kring rond een vuurtje. De sfeer is landerig - de mannen hebben die dag weer geen mammoet weten te vangen, de voorraad bessen en noten in de grot begint schrikbarend klein te worden en de wifi ligt er ook al een paar uur uit. Om de stemming te verbeteren wil een oermensvrouw een mop vertellen. Ze begint... meteen met de clou. Afkeurend gegrom is haar deel en sindsdien is het nooit meer goed gekomen.

Hoewel, een paar duizend jaar later hebben vrouwen een eenduidig antwoord op de vraag of vrouwen gevoel voor humor hebben, leerde mij een kort onderzoek in mijn omgeving. Ze kwamen allemaal met hetzelfde antwoord ('Ja') en hoefden daarover nog geen kwart seconde na te denken. Prima, zo houden ze meer tijd over voor schoonmaken en koken.

Waar was ik? O ja, ik zat als een zoutzak achter mijn computer. Om mijn niet-representatieve enquête nog wat onbetrouwbaarder te maken, keek ik of er op internet iets over dit onderwerp te vinden was. Meteen in het eerste onderzoeksartikel las ik een duidelijke conclusie: dat het - net als met bijna alles in het leven - allemaal neerkomt op seks. Mannen zijn vaker grappig dan vrouwen omdat grappigheid statusverhogend werkt. En meer status=meer seks.

Vrouwen zijn volgens het artikel niet bijster geïnteresseerd in het verkrijgen van status, dus oefenen mannen vaker hun grappigheid dan vrouwen. Zo krijg je vanzelf meer grappige mannen dan vrouwen. En voor mannen die na tienduizend uur repeteren voor de spiegel nog steeds een mop beginnen met de clou, heb ik een tip: status kun je op verschillende manieren vergaren. Als je niet grappig bent, koop je gewoon een Audi A5 cabrio.

Een ander onderzoek had een paar grappige dan wel onderhoudende filmpjes laten zien aan het duizelingwekkende aantal van 22 jongens en meisjes. Hierna kwam men tot de slotsom dat meisjes al vroeg een gevoel ontwikkelen voor het herkennen van de grappenmaker. Ik citeer: 'In de evolutie zou gevoel voor humor samenhangen met gezondheid en slimheid. Voor gezond en goed nakomelingschap heb je een geestige zaadleverancier nodig.'

Mooi, eindelijk weet ik wat vrouwen willen: een geestige zaadleverancier. Grappig én potent, the best of both worlds. Hoewel, in mijn studententijd had ik een geestige groenteboer, en dat was dodelijk vermoeiend. In het begin vond ik het nog leuk hoe hij bij elke soort groente (komkommers!) of fruit (bananen!) steeds een bijpassende grap maakte, maar na een paar maanden ging ik toch maar weer naar de Albert Heijn.

Maar nu even serieus, mannen. We moeten oppassen. We worden nonchalant. We verliezen terrein. In de maatschappij in het algemeen en op het gebied van humor in het bijzonder. Er is iets disruptives gaande: de grappige vrouw is in opkomst. Tenminste, in mijn beperkte wereld. Mijn favoriete tv-zender Comedy Central wordt de laatste jaren overspoeld door grappige vrouwen als Tina Fey (30 Rock), Sarah Silverman (The Sarah Silverman Program) en Amy Schumer (Inside Amy Schumer).

En dan zijn er nog Ilana Glazer en Abbi Jacobson, de schrijfsters en hoofdpersonen van Broad City, een serie waarvan het eerste seizoen zo grappig is dat ik sommige afleveringen vijf keer heb bekeken omdat ik het gewoonweg niet geloofde. Net als het commentaar van een vriendin die ik deze column liet lezen om mijn status te verhogen. 'Sommige alinea's zijn wel interessant,' mailde ze terug. 'Maar grappig? Nee.'

Ik hoop maar dat ze een grapje maakte.[ Maar wat is het? ]