[ Met thee wordt geen kunst gemaakt ]


Mijn gabber Zero pleegt regelmatig te zeggen: 'Ik haat kunst!' Doch als hij de lieflijke tekeningen van vandaag ziet zal hij die mening moeten herzien tot: 'Ik ben gek op kunst!'

De kunst die vandaag centraal staat is afkomstig uit het hoofd van Zaza, een zesentwintigjarige tjik woonachtig in het Utrechtse stadje U. Als ze geen kunst aan het produceren is in haar met aquarellen van Janneke Brinkman en servies van Marjolein Bastin versierde atelier, houdt ze zich bezig met het bestuderen van het leven in het algemeen en de klinische psychologie in het bijzonder.

Hoewel nog niet afgestudeerd, is ze nu al de enige psychologe van Nederland die ontspanningsoefeningen per ICQ (binnenkort ook via WAP) verzorgt. Dat gaat nog groot worden, kan ik u vertellen. Ikzelf heb er tenminste veel baat bij, zoals ik sowieso van elk gesprek met Zaza stukken wijzer word. Dankzij haar weet ik nu bijvoorbeeld dat het maken van Depressieve Dierenkaarten een 'solistische en vrij cynische habitude' is en dat ik lijd aan een ernstige, vrijwel zeker dodelijke vorm van ego-fixatie. Dat blijkt maar weer uit dit stukje over Zaza, dat nu al voor bijna de helft over mijzelf gaat.

In een informerend schrijven bij haar vier tekeningen meldt Zaza dat deze kunstwerken deel uitmaken van haar 'catharsis-collectie', bij elkaar gewrocht in een rusteloze nacht die volgde op weer zo'n dag waarop ze diverse mensen geleerd had dat assertief zijn in is en dat ze het recht hebben om 'nee' te zeggen.

Zaza heeft er - zo meldt zij zelf - het volste vertrouwen in dat ik haar kunstwerken op de juiste wijze zal etaleren in deze rubriek. 'Tenzij je natuurlijk zelf borsten op mijn pastoor gaat krassen of een lul aan de leeuw hangt, want dat doe ik veel liever zelf,' besluit ze haar toelichting dichterlijk.

Diva (GIF, 8Kb)
Night (GIF, 10Kb)
Lion (GIF, 16Kb)
Pstoor (GIF, 6Kb)[ Maar wat is het? ]