[ Even bijpraten met... ]


Het is mij, Lex!
[ De afgelopen maanden heb ik diverse bekende Nederlanders gevraagd of ze een column wilden schrijven voor [ Maar wat is het? ]. Er was er slechts een die toestemde: Lex Goudsmit. Hij kwam zelf met de titel 'Even bijpraten met...' We zijn alweer bij aflevering 2.]
Werk en lol, dat kan best samengaan!

Voordat ik begin met deze column (ik noem het zelf altijd gewoon 'verhaaltje' hoor) moet ik jullie, de lezers, even bedanken voor al die hartverwarmende brieven die ik mocht ontvangen naar aanleiding van mijn eerste verhaaltje, over de belevenissen met mijn kleinkinderen in het Asser bos. Echt geweldig, al die anekdotes die jullie me hebben geschreven. Allemaal van die leuke uitspraken van kleinkinderen stonden erin. Wat kunnen ze toch grappig uit de hoek komen, die kleine rakkers! Ja, soms wil je ze wel eens achter het behang plakken, dat weet ik ook wel, maar daarna zeggen ze weer iets dat zo leuk is dat je ze onmiddellijk alles vergeeft.

Veel mensen schreven me ook brieven met vragen, zoals 'Wat doe je nou de hele dag?' en 'Hoe kom je aan die mooie baard?'
Die laatste vraag wil ik even bewaren voor een volgend verhaaltje. De eerste, over wat ik nu de hele dag doe, daar wil ik wel wat over vertellen. Ik zit nu toch op mijn praatstoel!

Nou, wat weinig mensen weten is dat ik nog steeds in Sesamstraat speel, en dat ik daar ook veel tijd mee kwijt ben! Het lijkt allemaal glitter en glamorama, spelen in zo'n succesvol programma, maar laat me jullie de waarheid vertellen: acteren is keihard werken. Maar er wordt ook genoeg gelachen hoor! Ja, wat dat betreft kun je mij er wel bij hebben. Vroeger al, toen ik nog in de komische serie Het schaap met de vijf poten speelde was ik al de grapjas van het stel. Wat we daar allemaal niet meegemaakt hebben op de set! Dat was allemaal in de jaren zeventig, toen had je nog grote Nederlandse komieken en revues in de theaters, dat is nu allemaal verdwenen. De jeugd kijkt liever naar popmuziek op TV. Nou, ik vind het geen muziek hoor wat er tegenwoordig op TV is. Alleen maar boem boem piep knor, je snapt toch niet dat mensen dat leuk vinden?


Acteren is dus keihard werken, en dat is iets wat die jongste lichting acteurs van tegenwoordig wel 's vergeet. Die denken dat het leven alleen maar uit lol maken en iedere avond uitgaan in het Amsterdamse stadje A. bestaat. Nou, dan komen ze nog van een koude kermis thuis! Maar goed beste mensen, ik dwaal af. Sesamstraat, daar besteed ik dus acht uur per dag aan: teksten leren, repeteren en opnemen. Misschien dat het allemaal wel sneller kan, maar ik hou er gewoon van om de boel daar af en toe eens flink op stelten te zetten!

Zo had ik vorige week nog iets leuks: Sien (die komt uit België zoals jullie wel weten), die noemde ik ineens midden in een scène 'Dioxien'! Vanwege die dioxine-kippetjes in België! Dat was me toch lachen! Dan moet zo'n scène natuurlijk wel weer opnieuw, maar hebben we toch weer even plezier gehad, en een beetje humor in het leven is toch belangrijk mensen. Onthoud dat goed!


Tot de volgende keer!


Lex Goudsmit
[ Maar wat is het? ]