[ I need twelve inches or more ]


Kent u ze nog? Die grote zwarte schijven met aan elke kant één nummer? Er was een tijd (de tijd van beenwarmers, lolo-ballen en Snor) dat er van bijna iedere 7"-single ook een 12" verscheen. 12"-es hadden diepere groeven, vettere bassen, mooiere hoezen en vooral: langere nummers. Sommige nummers werden voor de 12"-versies gewoon van een extra coupletje of zouteloze solo voorzien, maar er waren ook 12"-es die het origineel in kwaliteit ver overstegen. Aan die laatste categorie geeft [ Maar wat is het? ] in samenwerking met DJ O'love ultiem respect in deze rubriek.

DJ O'love is overigens te huur! Voor allerlei diensten, maar toch voornamelijk voor het draaien van funky (deep-)house, US Garage, deep disco, funk en jazzfunk. Stuur hem eens geheel vrijblijvend en zonder aankoopverplichting een e-mail en maak een deal!
[ Megatron Man ]

U kunt zich vast nog wel de eerste aflevering van deze rubriek herinneren, waarin de 12" I got the feeling van Two tons of fun centraal stond. Er werd toen al even gerefereerd aan Patrick Cowley, de producer van dat nummer, maar zo'n voetnoot is toch echt veel te weinig respect voor deze geniale synthesizerpionier. Dat gaan we nu goedmaken door een hele aflevering aan Patrick zelve te wijden. Megatron Man is de 12" van dienst vandaag, en dat is voorwaar een toppertje van het zuiverste water, vooral door die hard rulende vocoder-vocals!

Wat weten we over Patrick Cowley? Niet bijster veel. Hij werd geboren in 1950, rommelde in zijn jeugd wat in rockbandjes en verhuisde in 1971 naar San Francisco van Jole, alwaar hij Synthesizer ging studeren aan de plaatselijke HEAO. Doordat hij de meest vreemde geluiden uit de toen nog analoge synthesizers wist te toveren trok hij de aandacht van discogod Sylvester toen die een keer toevallig langs het synthesizerlokaal liep op weg naar de kantine, alwaar hij een kartonnetje yoghurt-drink wilde gaan halen (details zijn belangrijk!). Sylvester vroeg Patrick of hij wat wilde pingelen op zijn volgende album en ach, u weet wel hoe dit soort verhalen gaan, dat album (Step II) kwam uit, Sylvester werd wereldberoemd en als dank mocht Patrick mee op wereldtournee om op acht synthesizers tegelijk te spelen en nog wat andere hand- en spandiensten te verlenen.

In 1982 ging Patrick samenwerken met Marty Blecman en samen richtten ze het label Megatone Records op. De eerste release op Megatone Records was de 12" Megatron Man. Daarna kwam nog het gelijknamige album en meteen maar in hetzelfde jaar de opvolger daarvan, Mind Warp. Patrick produceerde albums in een tempo alsof de dood hem op de hielen zat, en dat was ook zo. Als vliegen begonnen ze te vallen: Patrick Cowley overleed aan AIDS in 1982, Sylvester in 1988 en Marty Blecman in 1991. Jammer hoor.

Nog wat rock-trivia voor de liefhebbers: Ferry Maat (wie?) heeft dit nummer jarenlang gebruikt als opvuller in zijn programma de Soulshow. Ferry Maat leeft overigens nog.

Megatron Man - Patrick Cowley[ Maar wat is het? ]