[ I need twelve inches or more ]


Kent u ze nog? Die grote zwarte schijven met aan elke kant één nummer? Er was een tijd (de tijd van beenwarmers, lolo-ballen en Snor) dat er van bijna iedere 7"-single ook een 12" verscheen. 12"-es hadden diepere groeven, vettere bassen, mooiere hoezen en vooral: langere nummers. Sommige nummers werden voor de 12"-versies gewoon van een extra coupletje of zouteloze solo voorzien, maar er waren ook 12"-es die het origineel in kwaliteit ver overstegen. Aan die laatste categorie geeft [ Maar wat is het? ] in samenwerking met DJ O'love ultiem respect in deze rubriek.

DJ O'love is overigens te huur! Voor allerlei diensten, maar toch voornamelijk voor het draaien van funky (deep-)house, US Garage, deep disco, funk en jazzfunk. Stuur hem eens geheel vrijblijvend en zonder aankoopverplichting een e-mail en maak een deal!

Deze aflevering verscheen eerder in het tijdschrift RELOAD.
[ Talkin' all that jazz ]

Stop, check it out my man, this is the music of a hip-hop band. Ja, in 1988 gebeurde het allemaal al, drie jaar voordat het allemaal gebeurde. De zesmansformatie Stetsasonic bracht een hip-hopnummer met jazz-elementen uit, iets wat pas in 1991 gemeengoed zou worden. Talkin' all that jazz, want zo heet de 12" die in deze aflevering centraal staat, was echter in 1988 al gemeen goed. Korte samenvatting van de inhoud: over een sample van Lonnie Liston Smiths oude kneiter Expansions vertellen de heren van Stetsasonic hoe gaaf ze zijn. En die reclame was hard nodig, want de concurrentie was moordend (toen nog niet letterlijk) dat jaar. Het album van Stetsasonic, In full gear, moest die zomer in de slag met onder andere Public Enemy's It will take a nation... en Follow the leader van Eric B & Rakim.

Stetsasonic hoefde echter voor niemand bang te zijn, want zij behoorden zelfs in 1988 al tot de oudste en meest ervaren hip-hopformaties. Reeds in 1981 hadden ze zichzelf opgericht, maar het zou nog vier jaar duren voor ze een eerste bescheiden succesje boekten, met hun single A.F.R.I.C.A. Een nummer dat volgens de pop-encyclopedie 'een nieuw zwart zelfbewustzijn' startte, dat door onder meer door The Jungle Brothers en De La Soul verder werd uitgebouwd. De opbrengst van A.F.R.I.C.A. ging overigens niet op aan nieuwe hagelwitte trainingspakken, een Roland TB-303 en zo'n mooie grote keukenklok om om je nek te hangen. Nee, al het geld werd gestort op de rekening van een Afrikaans hulpfonds. Respect naar Stetsasonic werd jaren later persoonlijk betuigd door Nelson Mandela, toen hij Stetsasonic verkoos boven René Froger om voor hem op te treden op het grote Nelson Mandela & friends-concert in Londen.

In 1990 kreeg Daddy-O, de voorman van Stetsasonic, ineens een scherp inzicht (dat meer artiesten zouden moeten krijgen): zijn band had het eind van de creatieve mogelijkheden bereikt. Dus werd Stetsasonic opgeheven. Zowel beatmaker DJ Prince Paul als Daddy-O werden daarna veelgevraagde producers. Eerstgenoemde produceerde onder meer The Fine Young Cannibals en 3 feet high and rising, het succesvolle debuutalbum van De La Soul. Ook dook Prince Paul op bij The Gravediggaz, samen met zijn oude Stetsasonic-maatje Frukwan. Daddy-O ging in zee met Big Daddy Kane en de Red Hot Chili Peppers.

Geruchten over een eventuele reünie van Stetsasonic werden nog deze zomer door Frukwan ontkend tegenover de website Allhiphop.com. Niet dat daar iemand om zit te springen, zo'n reünie - oude dikke mannen in hagelwitte trainingspakken kunnen we tenslotte bij de lokale voetbalvereniging ook wel zien.

Talkin' all that jazz - Stetsasonic
[ Discotheek ]

Just as long as I got you - Love Commitee

Beat Dis - Bomb the Bass

Let the music play - Shannon

Walk right now - The Jacksons

Keep on - D-train

Macho City - Steve Miller Band

In de disco - Noodweer

Space invaders are smoking grass - I-f

I feel love - Donna Summer

Keep on Jumpin' - Musique

Promised Land - Joe Smooth

Preacher Man - Green Velvet

Megatron Man - Patrick Cowley

French kiss - Lil' Louis

Thinking about your love - Skipworth & Turner

Casanova - Coffee

Vertigo / Relight my fire - Dan Hartman

I can make you dance - Zapp

I got the feeling - Two Tons of Fun[ Maar wat is het? ]